Hieronta ja muut manuaaliset hoitomuodot

Miksi hierontaan?

Hieronnalla voidaan auttaa kehoa palautumaan ja hoitaa kipua tuottavia ongelmakohtia lihaksissa. Käytännössä hieronta rentouttaa, lämmittää ja vetreyttää lihaksia. Sillä voidaan hoitaa mahdollisia kiinnikkeitä ja arpikudosta. Hieronnan aikana lihasten joustavuus lisääntyy niiden rentoutuessa. Samalla verenkierto nopeutuu ja lymfakierto lisääntyy. 

Oikeanlainen ja oikein tekniikoin tehty hieronta kohentaa kokonaisvaltaista kehon hyvinvointia ja edistää hormonaalista toimintaa. Hieronnan aikana vapautuu hormoneja ja entsyymejä, jotka vaikuttavat positiivisesti kehon toimintaan. Osa näistä hormoneista vaikuttaa suoraan myös aivoihin ja mielihyvään - esimerkiksi hieronnassa vapautuvalla endorfiinilla on paitsi euforinen myös kipua lievittävä vaikutus.

Hieronta auttaa tehokkaasti rentouttamaan kehon lihaksien lisäksi myös mieltä. Sillä on stressiä lieventävä ja mieltä rauhoittava vaikutus. Moni käykin hieronnassa ottamassa aikalisän itselleen kiireisen arjen keskellä. Yleisesti hieronnalla myös hoidatetaan stressiperäisiä fyysisiä oireita ja kipuja, jotka sijoittuvat usein esimerkiksi hartioiden seudulle.

Hierontapalveluita sovelletaan aina asiakaskohtaisesti ja näin löydämme juuri sinulle sopivan hoitokokonaisuudenItse hieronta koostuu haastattelusta, tarvittavista alkutesteistä, palpoinnista, itse hieronnasta ja lopputesteistä. Hoidon jälkeen käydään kotihoito-ohjeet läpi, joiden avulla saadaan pitkäaikaisempi vaikutus vaivojen helpottamiseksi.

Klassinen- ja urheiluhieronta

Hoidoissa sovellamme tekniikoita niin klassisesta hieronnasta kuin urheiluhieronnasta, jolloin hoidosta tulee monipuolisempi. 

Urheiluhieronta pohjautuu klassiseen hierontaan ja molemmissa hyödynnetään pitkälti samoja tekniikoita (sively, hankaus, puristelu, taputtelu, ravistelu ja täristys). Pääasiallinen ero urheiluhieronnan ja klassisen hieronnan välillä on tavoite. Klassisessa hieronnassa tavoite on usein lihaskireyksien ja kivun poisto, kun urheilijoilla hieronta tähtää urheilusuorituksen parantamiseen. Urheiluhieronnassa muokkaavana käsittelynä käytetään paljon poikittaisia otteita ja venytyksiä. Lisäksi valmistavan käsittelyn tarkoituksena on aktivoida lihaksia urheilusuoritusta varten ja palauttavan käsittelyn tarkoituksena edesauttaa palautumista. Esimerkkejä erityisesti urheiluhieronnassa käytetyistä tekniikoista ovat mm. passiiviset venytykset, mobilisoiva hieronta ja MET-tekniikka.


​Vasta-aiheet

Hieronnan ehdottomia vasta-aiheita:

  • Jos olet sairaana (kuume, influenssa tai mahatauti), kannattaa hierontaan tuloa siirtää myöhemmäksi. Myös jos epäilet olevasi sairastumassa, kannattaa hierontaan tuloa harkita, sillä hieronnalla saattaa olla negatiivisia vaikutuksia.
  • Alkoholi
  • Laskimotukos
  • Kohtausoireinen epilepsia

Vasta-aiheita, jotka estävät paikallisen käsittelyn:

  • Akuutti trauma on paikallinen vasta-aihe hieronnalle (lihas-, nivelside- tai jännevammat, avohaavat, palovammat ja paleltumat, luunmurtumat).
  • Suonikohjut ja paikalliset tulehdukset ja infektiot elimistössä ja iholla estävät paikallisen käsittelyn.

Vasta-aiheita, jotka tarvitsevat lääkärin hyväksynnän:

  • Sydänvika tai sen toiminnalliset häiriöt (sydämentahdistin), pahanlaatuinen kasvain (5 vuoden varoaika), aivoinfarkti, verenvuototauti

Hierontaa tukevat hoidot

Itse hieronta voi pitää sisällään erilaisia hierontaa tukevia hoitoja, jotka sisältyvät hieronnan hintaan.

Kuivakuppaus

Hoitomuodossa hyödynnetään pehmytkudokseen syntynyttä alipainetta, joka saadaan aikaiseksi erikoismuotoiluilla kumikupeilla, hoidon hyötyjä ovat mm. verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuminen. Kuivakuppauksella voidaan myös edesauttaa palautumista.

Pintalämpö- ja kylmähoidot

Sekä lämpöä että kylmää voidaan käyttää hieronnanyhteydessä. Esimerkiksi lämmitetyllä kaurapussilla voidaan rentouttaa ja lämmittää hoidettavaa aluetta. Myös kylmän käyttö hoidon yhteydessä rentouttaa lihasta, mutta esim. huippukylmähoidolla voidaan helpottaa kipua ja lievittää tulehdusta.

Triggerpistekäsittely

Triggerpisteet ovat lihasten kipupisteitä, jotka aiheuttavat lihaskireyttä, kipua ja lihasheikoutta. Käsittelyssä pyritään saamaan kipupiste laukeamaan ja sen aiheuttama kipu lievittymään.

Mobilisoiva hieronta

Käsittelyllä pyritään lisäämään hoidettavan nivelen liikelaajuutta ja helpottamaan kipua. 

Lymfakäsittely

Lymfaattisessa hieronnassa pyritään edistämään kudosnesteiden kulkua virtaussuunnan mukaisesti ja vähentämään turvotusta. 

Kinesio- ja urheiluteippaus

Hoitojen yhteydessä on mahdollisuus tehdä asiakkaalle hoitoa tukeva kinesio- tai urheiluteippaus.

Kinesioteippaus

Kinesioteippausta käytetään mm. erilaisten kiputilojen lievitykseen, liikkeen ohjaamiseen, asennon korjaamiseen sekä turvotuksen vähentämiseen ja verenkierron lisäämiseen. Kinesioteippaus on sensorinen eli aistimukseen ja tuntoon perustuva hoitomenetelmä. Teippi vaikuttaa ihon tuntoreseptoreihin ja sitä kautta voidaan vaikuttaa mm. lihaskalvoihin ja lihaksiin. Kinesioteippi kestää iholla useita päiviä ja se kestää myös suihkussa. Kinesioteippaus yhdistetään usein myös XCryo-huippukylmähoitoon tehostamaan vaikutusta.

Urheiluteippaus

Toisin kuin kinesioteippausta, urheiluteippausta käytetään tilanteissa, joissa tarvitaan vain hetkellistä tukea. Teippauksen päätehtävä on tukea niveltä ja rajoittaa sen liikettä tai liikesuuntaa, kun taas kinesioteippauksella ei haluta rajoittaa nivelten tai lihasten liikkuvuutta. .